Algemene kinesitherapie

Verscheidene aandoeningen kunnen met kinesitherapie verholpen worden. Het betreft gewrichtsklachten, ligament- of spierscheur, reumatische aandoeningen, ademhalingsproblemen, peesontsteking, enz. De behandeling bestaat uit een manueel deel en uit individuele oefentherapie.
Samen met de patiënt worden de doelstellingen besproken en wordt de behandeling geëvalueerd en aangepast.

Sportkinesitherapie

Na een acuut letsel is snelle sporthervatting een belangrijke doelstelling. Tijdens het eerste consult neem ik een klinisch onderzoek af. Daarna stel ik een individueel behandelplan op. Dit bestaat uit een manuele behandeling en uit een sportspecifiek oefenschema. Ook sporters met een chronisch letsel willen graag terug voluit kunnen trainen. Door een uitgebreide screening en individueel behandelplan is dit vaak opnieuw mogelijk. Verschillende domeinen kunnen worden behandeld: myofasciaal, stabilisatietraining, spierkettingen, motorische controle,...

Manuele therapie

Hierbij onderzoekt men verschillende functies van het bewegingsstelsel, die de oorzaak kunnen zijn van de klacht. Als manueel therapeut kijken we naar zowel het articulaire (gewrichten), myofasciale (spieren) als neurogene (zenuwen) luik. Deze factoren behandelen we door mobilisaties, manipulaties, stretching, bindweefseltechnieken, enz. Ook de manier waarop iemand beweegt kan aan de oorzaak liggen van pijn en wordt gescreend (motorische controle). Door medische oefentherapie kan het bewegings- en houdingsgevoel van de patiënt verbeteren en de klachten doen afnemen. Nek- en rugklachten, klachten thv kaakgewricht, bekkeninstabiliteit, hoofdpijn,.... komen hiervoor in aanmerking.

Spierkettingen Methode Busquet

Busquet bekijkt het lichaam als één geheel (spieren, craniaal, visceraal). Ten gevolge van een (vroeger) letsel kan het lichaam zich herorganiseren en spanningszones ontwikkelen. Dit leidt meestal tot een chronische klacht. Er wordt bekeken hoe de patiënt beweegt en zich gedraagt in rust.
De zones met verhoogde spanningen  worden manueel behandeld, zodanig dat het lichaam terug in evenwicht is en zich harmoniseert.
Mensen met bv. langdurige whiplash klachten, veralgemeende musculoskeletale pijn (fibromyalgie), sporters met chronische overbelasting,.. komen hiervoor in aanmerking.

Medische Oefentherapie

Veel chronische klachten worden in stand gehouden door een slechte houding en een verkeerde manier van bewegen. Ook na een acuut letsel is het van belang om de belastbaarheid te verhogen en opnieuw correct te leren bewegen zonder compensaties. Afwijkende bewegingspatronen worden gescreend en er wordt een aangepast, individueel oefenprogramma opgesteld. Dit bestaat uit stabilisatietraining en functionele training.

Orthopedische postoperatieve revalidatie

Na chirurgie van schouder, voorste kruisband, knie- of heupprothese, meniscus, hernia, ... is het belangrijk om goed te revalideren. Individuele begeleiding door het herstelproces zorgt voor een optimale genezing en het behalen van vooropgestelde doelen.